Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Emre Belözoğlu (5), a csodaballábas cséká

2008.06.02. 23:55 | haszán | Szólj hozzá!

Most pedig következzen a legtöbb egészen elképesztő gólt tartalmazó poszt. Jöjjön az ember, aki nem tud kis gólt rúgni.

Emre Belözoglu 1980. szeptember 7-én született Isztambulban. Az apja is futballista volt, aki álmai beteljesedését a fiától várta. Az apró termetű (mindössze 170 centis) Emre tizenhat éves korában került a Galatasarayhoz, egy évvel később stabil kezdő volt, ám az igazi kiugrást az 1999-2000-es idény hozta meg a számára. Mind a hat találkozón szerepelt a Bajnokok Ligájában, s részese volt a csapat nagyszerű, győzelemmel záruló UEFA-kupa menetelésének. Néhány hónappal később európai Szuperkupa-győztes lett.

Török bajnok 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben, kupagyőztes 1999-ben és 2000-ben. Némi meglepetésre 2001 nyarán szerződtette az Inter, harmadik töröknek Hakan Sükür és Okan Buruk mellé. Az erős konkurencia miatt keveset szerepelt a kék-feketék középpályáján, akkor is leginkább csereként. A 2002/3-as idényben mégis megkapta a legjobb Inter-játékosnak járó Pirata d'Oro díjat, de a Boszporusz Maradonájának becézett játékos sérülései miatt nem teljesedett ki igazán.

2005-ben több nagycsapat is hívta, végül Angliába igazolt, a Newcastle United játékosa lett. Visszatérő sérülései megakadályozták abban, hogy a Newcastle igazán meghatározó játékosa legyen.

A válogatottban 2000. február 23-án a norvégok ellen mutatkozott be. Tagja volt 2002-ben a világbajnoki bronzérmes gárdának, majd 2003-ban a Konföderációs Kupán is harmadik lett a válogatottal. Valószínűleg a török válogatott minden idők egyik legszebb gólját lőtte az olazsok ellen

 

A káprázatos tehetsége mellett botrányos futballista. 2000-ben részese volt egy balesetnek, amiben meghalt egy ember.

2005 novemberében - a vb-részvétel elbukásakor - egyik legaktívabb tagja volt a svájciak elleni verekedésnek. Büntetésként - a pénzbeli elmarasztalás mellett - az UEFA hat mérkőzésről eltiltotta, amit később négyre mérsékelt. 2007 elején Emrét elmarasztalták rasszista kijelentései miatt - ő azonban tagadta, hogy bárkit megbántott volna.

Pelé 2004-ben beválasztotta a világ legjobb 125 élő futballistája közé.

Az Eb-n nem kell a klubfutballra koncentrálnia, már a torna előbb bejelentették, hogy ősztől a Newcastle-ból a Fenerhez szerződik. A transfermarkt.de értesülése szerint 4,5 millió euróért, ami azt jelenti, hogy alaposat bukott rajta az angol csapat, hiszen 2005-ben éppen ennek a dupláját fizették érte. (Amúgy a trasfermarkt 7,5 millióra becsülte az árát, ezzel Nihat és Tuncay mögött ő a harmadik legértékesebb a keretben.)

Ha nem sérül meg, csodálatos dolgokat láthatunk tőle a tornán.

(Feyyaznak ezúttal is köszönet)

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr59500478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: emre belözoğlu
süti beállítások módosítása