Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Hakan Sükür, a törökök Raulja és Del Pierója

2008.05.13. 13:47 | haszán | 2 komment

Nihat Kahveci (Villarreal), Halil Altıntop (Schalke), Semih Şentürk (Fenerbahçe), Mevlüt Erding (Sochaux). Ők lesznek a török válogatott csatárai az Eb-n. Vagyis Hakan Sükür nem. Minden idők legnagyobb török gólvágója, a válogatottban 112 meccsen 51 gólt rúgott, török bajnokin 249-szer köszönt be, légiósként 11-szer. A mostani nem is volt rossz idénye, a bajnokságban 11-nél állt meg (tavaly 4-ig jutott, az azt megelőző idényben 10-ig), rúgott egyet a török kupában, és kettőt az UEFA-ban, ráadásul bajnok lett. Igaz ugyanakkor, hogy az UEFA-ban egy horvát és egy görög csapatnak talált be, komolyabb ellenféllel szemben nem. A válogatottban tavaly június óta néma.

Talizmánként ki kell-e vinni, vagy sem a 36 éves Sükürt, aki már a 96-os Eb-n is ott volt, ahogyan 2000-ben (dupla a belgák ellen), majd a 2002-es vb-n is (egy dugó Koreának).

Nihatot miatta kihagyni nem lehet, elképesztő formában van, a spanyol bajnokságban második Villareal motorja. 34 meccsen 24 gólt szerzett (18-at a bajnokságban, kettőt a hazai, négyet a nemzetközi kupában), ráadásul a válogatottban is gólerős: 51 meccs/14 gól.

Sentürkről mindent elmond, hogy főleg csereként beállva is gólkirály lett Törökországban 17 góllal. Az most dől majd el, hogy mennyire fajsúlyos nemzetközi porondon.

Halil Altıntopnak nem ez volt élete idénye, 24 meccsen hat gól szerzett a Schalkében, a válogatottban már rutinos számít, összesen öt gól szerzett eddig.

Véleményes viszont a 21 éves Mevlüt Erding, aki a francia bajnokságban 28 meccsen 11 gólt lőtt, és adott két gólpasszt. A Sochaux játékosának nemzetközi tapasztalata édeskevés, egyetlen UEFA-meccs, az U-21-es válogatottban egy meccsen egy gólt rúgott, a felnőtteknél eddig egyetlen meccset játszott, gól nélkül. Ettől persze még simán lehet a torna felfedezettje, de a névsort látva valószínű, hogy Nihat lehet az üzemvezető a török válogatott góltermelő részlegnél. És ezen a veterán Hakan Sükür sem sokat segíthetne.

Sükürnek talán akkor lenne esélye, ha valaki megsérülne. Erre a keret kihirdetése után hamar lett is példa: a Galata középhátvédje, Servet Çetin sérült meg öt perccel az utolsó forduló lefújása előtt. A baj nagyobb, mint elsőre tünt, a napokban dől el, hogy Terim behívja-e Çetin helyére a szintén galatás Emre Güngört.

Terim aggódhat Gökhan Gönül miatt is, a Fener jobbhátvédje is sérült, akárcsak a kapus, Volkan Demirel. Ők simán felépülhetnek, ahogyan a bayernes Hamit Altintop is, akinek áprilisban tört el a lába.

A török keret, egyelőre
Kapusok:
Volkan Demirel (Fenerbahçe SK), Rüştü Reçber (Beşiktaş JK), Tolga Zengin (Trabzonspor).

Védők: Gökhan Gönül (Fenerbahçe SK), Sabri Sarıoğlu (Galatasaray AŞ), Gökhan Zan (Beşiktaş JK), İbrahim Kaş (Beşiktaş JK), Emre Aşık (Galatasaray AŞ), Servet Çetin (Galatasaray AŞ), Hakan Balta (Galatasaray AŞ), Uğur Boral (Fenerbahçe SK).

Középpályások: Mehmet Aurélio (Fenerbahçe SK), Mehmet Topal (Galatasaray AŞ), Emre Belözoğlu (Newcastle United FC), Tümer Metin (Larissa FC), Yıldıray Baştürk (VfB Stuttgart), Hamit Altıntop (FC Bayern München), Ayhan Akman (Galatasaray AŞ), Arda Turan (Galatasaray AŞ), Tuncay Şanlı (Middlesbrough FC), Kazım Kazım (Fenerbahçe SK), Gökdeniz Karadeniz (FC Rubin Kazan).

Csatárok: Nihat Kahveci (Villarreal CF), Halil Altıntop (FC Schalke 04), Semih Şentürk (Fenerbahçe SK), Mevlüt Erding (FC Sochaux-Montbéliard).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr53466395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2008.05.15. 21:34:29

Merhaba!
Privát üzenetet kaptam Haszanz.-tól,melyre itt válaszolok,merthogy közérdekű a dolog. Szóval Haszanz aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban,hogy nem lesz társa Nihatnak. Nos,én azt nem értem,hogy hol maradt Ümit Karan??? Én nem vagyok Galatás,de nagyon fel vagyok háborodva,amiért kimaradt! Rendkívül jó és eredményes játékosnak tartom,pl.októberben,Moldáviában ő mentett meg minket az égést jelentő vereségtől. Vele erősebbek lennénk! Gökhan Ünalt is el tudtam volna képzelni Kayseriből.
Viszont az a jó,hogy ott van Gökdeniz,aki csatár és nem középpályás. Valamint Tuncaytól is várhatóak gólok.
Haydi Türkiye!
Feyyaz

haszán 2008.05.15. 23:58:15

Neked legyen igazad, Gökdeniz hol támadóként, hol támadó középpályásként szerepel, a lényeg, hogy gólt lőjjön. A középpálya amúgy gólerősnek tűnik, de elegánsan kerülted a kapusposztot.
süti beállítások módosítása