Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

A meglepetéskapus, Tolga Zengin (12)

2008.05.16. 00:45 | haszán | 1 komment

Fatih Terim nem találta meg a legmegfelelőbb embert a válogatott kapujába. A 12 Eb-selejtezőn hárman védtek, a válogatottsági rekorder Rüstüvel kezdte és fejezte be a sorozatot (a veterán kapus összesen ötször védett), négyszer védett Volkan Demirel, és háromszor Hakan Arikan (például a magyarok ellen Isztambulban, de benne volt a Málta elleni 2-2-ben, és a Moldávok elleni 1-1-ben is, így talán érthető, miért ejtette őt Terim).

Végül Hakan Arikan még az Eb-keretnek sem lett a tagja, meghívót kapott viszont Tolga Zengin, aki a keretben lévő három kapus közül a legmagasabb (192 cm), a legfiatalabb (24) és valószínűleg neki a legkisebb a lába (44-es), de ez egyáltalán nem biztos. A múlt császárhoz (Rüstü) és Volkan Demirelhez képest ő véd a legszerényebb csapatban (Trabzonspor), így a nemzetközi tapasztalata is csekély. Az Intertotó szereplést leszámítva háromszoros válogatott. Először egy Luxemburg elleni bartságos meccsre kapott meghívót 2006 augusztusban, amikor pazar formában védett, idén először volt kezdő a fehéroroszok ellen (2-2).

Az Eb-kerettagsága kisebb meglepetés, nála sokkal rutinosabbnak számít Hakan Arikan, aki Rüstüvel felváltva őrzi a Besiktas kapuját, a most véget ért török bajnokságban hatékonyabban, mint a veterán kapus (0.714 meccsenként gólátlag, ezzel a második a kapusok listáján.) És kiváló szezont tudhat maga mögött a Sivasspor egyik cerberusa, Akın Vardar, aki messze a legkevesebb gólt kapta a török bajnokságban (0.667 meccsenként). Tolga Zengin a negyedik ezen a listán, 0,818-as meccsenként átlaggal, ezzel amúgy megelőzte Rüstüt és Volkant is.

A 24 éves kapus eredménylajstroma még karcsú: 2003-4-ben tagja volt a török kupát két egymást követő évben is elnyert Trabzonnak. Övé a válogatott 12-es számú meze.

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr93471893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2008.05.17. 01:01:30

Márminthogy úgy érted,hogy nem fejtettem ki a kapusposztra vonatkozó bizonytalanságot? Hát nem tudom,Volkanon éppen a sevillai meccs miatt nem tudok eligazodni (+ 2006,Bergamo,az olaszok ellen)! Hakan Arikant amikor én láttam jó volt,de ő nem jön. Rüstüt rendkívül tisztelem,óriási volt a múltban,de pár éve már csinál hajmeresztő butaságokat. Tolgát csak névről ismerem.
süti beállítások módosítása