Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Állva halt meg a Milli Takim

2008.06.26. 17:27 | haszán | 1 komment

Kis idő múlva lehet majd örülni ennek a bronznak is, de most utólag elkezdtem sajnálni a cseheket meg a horvátokat, nagyon rossz így kikapni. Ha egy nagyon sima meccsen 2-0 a németeknek, akkor lehet azt írni, hogy eddig tartott az erő, elfogyott a csapat meg a szerencse, kényszerből beállított játékosok próbálták feltartóztatni a lehengerlő németeket.

Ehhez képest. „A törökök nagyon jól játszottak, sokkal frissebbnek hatottak. Néhányan ólomlábakon jártunk, talán azért, mert túl sokat pihentünk” - nyilatkozta a meccs után a gyalázatosan játszó Ballack, minden idők egyik leghülyébb magyarázatát adva a töketlen játékukra. Mi lett volna itt a hosszabbításban?

Mert legalább a döntetlent megérdemelte volna a Milli Takim, amelyik végre tényleg nemcsak nagy szívvel, hanem jól is játszott az Eb-n. Még az olyan rossz játékosok, mint Kazim Kazim is remekül kezdett, rúgott két kapufát (az egyik aztán gól lett). Később aztán eltűnt a mezőnyben, sőt a harmadik gólnál mellette ment el Lahm. (Apró közbevetés: nem volt sportszerűtlen a németek gólja. Kazimhoz nem ért hozzá Lahm, aki aztán robogott tovább, nem is tudta, hogy összeesett a török játékos. Hamit is lőtt kapura az első félidő végén, amíg a németet ápolták.) Ráadásul annyiszor találtuk el a német kaput, mint a három ellenfelünkét összesen a három csoportmeccs alatt. A németek viszont csak háromszor, mind a háromból gól is lett (ami amúgy lenyűgöző helyzetkihasználás). Még néhány statisztika: 55-45 százalékéban nyertük a labdabirtoklást, Hamit passzolt a legtöbbet, 63-at, mindezt 70 százalékos pontossággal.

Mindezt ráadásul fél csapattal. Fatih Terim arra a székelyre emlékeztetett a végén, akinek az egész családját agyoncsapja/felfalja egy hatalmas barnamedve, az ő fél fejét is leépít, arra a kérdésre pedig, hogy érez-e fájdalmat, annyit válaszol: csak ha nevetek. Az eltiltottak közül Nihat nyilvánvalóan kellett volna elől, Servet pedig hátul (Topal két gólban is benne volt, dehát ő amúgy nem középhátvéd). Tuncay már nem annyira. Asik pedig még annyira sem. Viszont Volkanra talán még Ardánál is nagyobb szükség lett volna. Rüstü apónak megmondhatná már valaki, hogy vonuljon vissza, még egyszer köszönjük az eddigieket, különösen 2002-t. A horvátok ellen még megkapta a ragyogó befejezés lehetőségét, ott is kapitálisat hibázott, viszont adott utána egy gólpasszt, és védett egy 11-est. A németek ellen viszont ha egy védő vállalja a kirúgásokat, akkor akár a kapus levitelével emberelőnyt szerezhettünk volna a középpályán (újra: a németek háromszor találták el a kaput, mind a három gól lett). Rettenetesen sokba került Demirel két meccses eltiltást érő ökörségsorozata, hogy felborította Kollert, aztán pedig a kiállítása után nem ment be az öltözőbe, hanem a kispadra ült le. A döntőben már védhetett volna.

A három török játékos besárgítását amúgy külön köszönjük Rosetti sporttársnak, aki komoly lelki támaszt nyújtott a horvát játékosoknak az elveszített 11-espárbaj után.

 

Amúgy kiválóan játszott a kényszerből kezdő Boral (ő találta el a mezőnyből a legtöbbször, négyszer a kaput, gól is lőtt), és az addig a kispadon ücsörgő Ayhan Akman is hamar felvette a törökök magas üzemi hőfokát. Az egész tornára jellemző, hogy a kezdetben kispadon ücsörgők remekül beváltak: Ardát már nemcsak a török szurkolók istenítik, Sabri hátulról indulva is látványos dolgokat művelt, Semihről kiderült, hogy nem csak csereként tud gólt lőni.aztán bevált Emre Güngör, aki sajnos meg is sérült a csehek ellen, Topal is középpályásként (kényszer középhátvédként már nem annyira), Ayhan nem lógott ki. Csak a harmadik számú kapus, Tolga Zengin nem lépett pályára (talán Rüstü helyett mégis ki kellett volna próbálni, bár ki ültette volna le a R apót a horvátok elleni meccs után a kispadra). 

Fatih Terimet elég sokat szídtam az elején, aztán beálltam abba a sorba, hogy valamit mégis tud. Továbbra is azt gondolom, hogy a portugálok ellen rossz csapatot küldött a pályára. Mevlütöt nem kellett volna visszacsábítani Franciaországból, ő nem a török válogatott szintje, ahogyan Kazimért is kár volt harcolni az angolokért (hiába játszott jól a németek ellen az első félidőben). De Terim győzni akarása tényleg vitte tovább a csapatot is. (Látták például az osztrák szövetségi kapitányt, miután a németek elleni sorsdöntő meccsen gólt kaptak? Összegörnyedt a kispad mellett elkeseredésében, pár perc kellett, amíg összeszedte magát. Képzeljék el ugyanezt Terimről a svájciak, a csehek, a horvátok vagy a németek ellen.)  Terim most bejelentette, hogy távozni szeretne. "Még beszélnem kell a játékosokkal és a török szövetség vezetőivel, de a legvalószínűbb, hogy távozom. Már korábban jeleztem, hogy nem akarok tovább Törökországban dolgozni és én be szoktam tartani az ígéreteimet. Egy európai országban szeretnék edzősködni" - mondta a találkozót követő hivatalos sajtótájékoztatón a szakember (Rehagelnek is ezt kellett volna tennie a görögök Eb-győzelme után, de volt annyira hiú, hogy maradt a nyilván a csúcsnál is magasabban lévő görög válogatott élén. Rosszul tette.) "Nem engedjük el Fatih Terimet" - replikázott csütörtökön Hasan Dogan, a török szövetség elnöke.
 

Valószínűleg a török válogatott is kihozta most magából a maximumot, mégha a tegnapi meccs alapján a döntőt megérdemelte volna (az összteljesítménye alapján azért nem). Különösen ahhoz képest, hogy alig jutottak ki egyáltalán az Eb-re (emlékszünk ugye a magyarok elleni meccsre, a meg nem adott 11-essel és Gera kiállításával, és volt egy döntetlen Máltán és a moldávok ellen, hazai vereség a görögöktől), erősen rezgett a léc, majd az utolsó két meccsen Nihat két győztes góljával győzelem Norvégia és Bosznia ellen,

Az biztos, hogy ha valamelyik csapatra, a törökre biztosan emlékezni fognak a nézők. A csapatban számos fiatal játákos van, már csak egy megbízható, nyugodt kapus kellene.

Akikre büszkék vagyunk: Arda, Demirel, Hamit, Semih

Jók: Nihat, Hakan B, Mehmet A.

Küldjék be a szüleiket: Kazim, Mevlüt, Rüstü, Demirel

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr76540689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2008.06.27. 16:17:45

Szegény Mehmet mit vétett, hogy "csak" jó lett?
Címkék: török német
süti beállítások módosítása