Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Örülünk, Vincent?

2008.06.12. 18:13 | haszán | Szólj hozzá!

Miazhogy. A török sajtó az első meccs utáni búskomorság után már áradozik, a Milliyet az MTI szerint röviden csak feltámadást emleget: az egész országot lehangoló nyitómeccs után a nemzeti együttes 70 millió embernek szerzett feledhetetlen estét. "Gyerünk, fiúk! A portugálok ellen alaposan ránk ijesztettetek, de most már verjétek meg a cseheket is, aztán mulassunk együtt!" - tüzelte a csapatot az újság.

Lelkes a Hürriyet is, és persze nem felejti el felemlegetni a 2005-ös botrányos vb-pótselejtezőt, ahol a svájciak kiverték a törököket. Ezzel rendeződött a számla.

A Cumhuriyet "Megnyílt az út Bécs felé" címet adta a cikkének, amiben arról ír, hogy sem a rá nehezedő nyomás, sem a szakadó eső nem tántorította el a válogatottat, amelynek így jelentősen megnőttek az esélyei a negyeddöntőbe való bejutásra.

A török mellett nem volt csendes a svájci, az osztrák és a német éjszaka sem. A meccs után három svájci városban tartoztattak le szurkolókat. Aarauban 200 svájci ment neki 400 ünneplő töröknek, talán a hazai pályában bíztak. 14 embert tartóztattak le. Bernben a szélsőjobbos Swiss Group provokálta a mámorban úszó törököket, itt húsz embert tartpztattak le. Bázelben, a meccs helyszínén meg hasonló összecsapások után 25 szurkoló került rács mögé.

Bécsben letartóztatás nem volt, ünneplő törökök viszont igen. A rendőrség becslése szerint mintegy 12 500 török drukker szorongott a Ring mentén kialakított szurkolózónában az óriás kivetítők előtt, hogy aztán a mérkőzés lefújása után diadalmas ünneplésbe kezdjen. Voltak, akik gyalogosan vágtak neki az utcáknak, mások fellobogózott gépkocsikkal korzóztak a belvárosban (pedig mintha azzal fenyegetőztek volna az osztrák rendőrök, hogy ha valamit, hát ezt nem fogják engedni). A legnagyobb balhé az volt, hogy a mulatozók elállták néhány autó útját a belvárosban.

Frankfurtban 6000 török drukker nézte egy óriáskivetítőn a találkozót, s itt is, valamint Berlinben és Brémában a meccs után rögtönzött parti kezdődött.

Néhány rövid hír a végére:

- a csehek elleni meccset a svéd Peter Fröjdfeldt vezeti. Igen, ő az, aki megadta van Nistelrooy gólját az olaszok ellen.

- Michael Skibbe lett a török bajnok Galatasaray labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A 42 éves német szakember egy évre szóló szerződést kötött az isztambuli klubbal. Elődje, egyben honfitársa, Karl-Heinz Feldkamp áprilisban mondott le, miután nézeteltérése támadt a vezetőséggel. Skibbét három hete menesztették a Bayer Leverkusentől, miután a gárda nem érte el a szezon előtt kitűzött célt: nem kvalifikálta magát egyetlen európai kupasorozatba sem.

És még egy fantasztikus hírt hozott az MTI-futár: Az egekbe szökő olajárak miatt jelentősen emelkedett a mezőgazdasági munkákban alkalmazott szamarak iránti kereslet Törökországban.
    Közép-Anatóliában a török földművesek nagy része traktorok helyett szamarakkal dolgozik a földeken, mert nem tudják kifizetni a tavaly óta közel 50 százalékkal megemelkedett dízelolaj árát. A fokozódó kereslet következtében a jó teherbírású állatok ára is megugrott: egy év alatt egy szamár ára 26 euróról 180 euróra emelkedett - írta a Zaman című török napilap.
    A népszerű "szamártrend" nem csak egy-egy falura jellemző, a közép-anatóliai Yozgat tartomány földművelésügyi hivatala szerint a térségben tavaly 4400 szamarat adtak el, kétszer annyit, mint az előző évben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr45516986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása