Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Csavard be, mint Şükür!

2008.03.11. 17:12 | keyser | 4 komment

Milyen zenét hallgass, ha fanatikus Törökország-rajongó vagy, de sehogy sem bírod elviselni a tenyérbemászó Tarkan cuppogását? A keményebb rock és a funkütemek kedvelői is megtalálják a magukét, ha a meccs előtt autentikus zenével akarják magukat hergelni.

Kemal Atatürk, Hakan Şükür és Orhan Pamuk mellett a modern Törökország legismertebb kulturális ikonja feltehetőleg Tarkan, ami miatt minden zeneszerető török ember joggal szégyenkezhet (csak azért sem kaptok linket, anélkül is fújjátok az összes számát!). Pedig létezik egy olyan stílus, amelyben nagyot alkottak a török testvérek, ez pedig nem más, mint az Anadolu Pop, vagyis az anatóliai rock/pop, amely nélkül ma már nem létezhet valamit is magára adó döner bár.

A hatvanas években Törökországban is sorra alakultak a Beatlest és a Rolling Stonest majmoló együttesek. Változást az 1965-től megrendezett Altin Mikrofon (Arany Mikrofon) versenyek hoztak, a helyi "Ki mit tud?" indulási feltételei között szerepelt ugyanis, hogy törökül kellett énekelni, és egy hagyományos török dallamot is fel kellett dolgozni az előadott számok között. A versenynek köszönhetően lettek országszerte híresek a ma már legendás előadóművészek, mint Barış Manço, Erkin Koray, Cem Karaca és Fikret Kizilok, vagy a svéd death metal zenekaroknál is ütősebb neveket választó Mogollar, 3 Hür-el, Apaslar és Ersen együttesek.

Ízelítőül itt egy videó a leghíresebb török rockzenésztől, Barış Mançotól; a Bajuszblog irigykedhet:

Persze a hetvenes évek közepe után a legtöbb öreg rocker Törökországban is önmaga karikatúrájává vedlett, de a régi lemezek mind a mai napig aranyáron kelnek el szerte a világon, és sorra jönnek ki a jobbnál jobb válogatások is. A legelvetemültebb funk-djk ma már nem indulnak el egy buliba sem anélkül, hogy ne lenne a lemeztáskájukban legalább egy Mustafa Özkent-lemez (róla bővebben a következő posztban olvashattok).

Még tart a Tilos Rádióban a Közel-Kelet és Iszlám Kultúra Hete, ahol sok más műsor mellett mindenféle jófajta török zenét is el lehet csípni. A pénteki Közel-Kelet Party-n minden törökfoci-rajongó álma válik valóra: igazi török progresszív rockra és funkra lehet headbangelni vagy lötyögni, tetszés szerint.

Melegítésnek itt egy rövid, de zseniális mix Onur Engintől, egy isztambuli dj-től; hasonló zenékre lehet számítani pénteken is:
Obscure Turkish funk rarities from 1970s

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr13376459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamerlan 2008.03.11. 19:04:47

ez atomsirály!!!!!

Bobby Newmark 2008.03.11. 20:36:45

Fanatikus Törökország-rajongó? Az meg mi a pöcs?

Pacho · http://pacho.blog.hu 2008.03.11. 21:46:25

Ugyanaz mint az elveteműlt kommunista, csak pár száz évvel azelőtti kivitelben. Neki akkor volt a legjobb.:)

Amúgy gecijó a szám. Engem leköt és ugyan van benne 1 2 hangelcsuszás, de amúgy jó. Biztos újítva nagyon lehetne rá pörögni.

Feyyaz 2008.04.23. 23:26:21

Anyutok a pöcs,bobby &pacho!
Hajrá Türkiye!
Címkék: zene közel kelet hakan sükür barış manço
süti beállítások módosítása