Türkiye

Mi minőségibb a baklavánál és a kebabnál? A török foci.

Friss topikok

Idegenbe szakadt törökök

2008.06.17. 11:05 | haszán | Szólj hozzá!

Ki férne be a menetelő török csapatba azok közül, akik törökös névvel nem félholdas mezben játszanak az Eb-n?

Svájcot segítettük meg leginkább, itt három török is játszott. Kell-e mondani, hogy kiválóan.

Gökhan Inler végigrobotolta mind a három meccset. Az Index értékelése szerint az első meccsen, a csehek ellen "Gyűjtötte a labdákat, el is adta őket, jöttek tőle a beadások is.". Hatost kapott, az olvasóktól 5,35-t. A házirangadón, a törökök ellen "A középpálya hasznos tagja volt.". Az Indextől 6-ost érdemelt ki, az olvasók megint gyengébbnek látták (5,33).

Végül a portugálok elleni gálameccsen az Indexnél ötösre játszott, a közönségnél hatosra. "Lehet, hogy ellene szabálytalankodtak legtöbbször az egész Európa-bajnokságon, de azt egyelőre még nyomozzák a statisztikusok, ezt mivel érdemelte ki. Rúgott kapura, csúszott mászott a félpályán, de a török válogatottba biztosan nem férne be. " Valóban.

Eren Derdiyok csak 185 percet játszott. A svájciak premierjén a 85. percben állt be, az Index nem is értékelte, az olvasóktól valamiért így is 6,43-t kapott. Mikor, ha nem a törökök ellen játszott volna a legjobban, Yakinnak adott egy gólpasszt, aztán egy másikat is, de azt már Hakan kihagyta. Az Index szigorú értékelője 6-ost adott neki "Jól ment végig, gólpasszt adott, jó döntés volt a beállítása", az olvasók 6,4-et. A portugálok ellen végig a pályán volt, "Sokáig csak a felépítése miatt lehetett észrevenni, hogy a pályán van. Aztán adott egy kiváló labdát Yakinnak, aki be is vágta.", erre kapott 4-est az Indextől, 5,75-t az olvasóktól. Derdiyokot megtarthatják a svájciak, köszönjük.

Hakan Yakin a megsérült Frei helyére állt be a szünetben az első meccsen, az Eb-n a svájci csapat legjobbja volt. Elég legyen annyi a teljesítményét méltatva, hogy a hazai csapat mind a három gólját ő szerezte (kettőt Derdiyok passzából). "Az, hogy Frei lecserélésétől nem omlott össze a hazai csapat, elsősorban rajta múlott. Több nagy helyzete is volt." - írta az Index az első meccs után, 7-esre játszott, az olvasók szerint 6,33-ra. A törökök ellen már kezdő volt, ő is hozta a legjobbját ("A támadósor jobb lett ebben az összeállításban, a gólnak nem örült látványosan, viszont el is dönthette volna a meccset."), újabb 7-es az Indextől, az olvasóktól is majdnem (6,93). Bár, ha berúgja a gólja után a második nagy (később pedig egy kisebb harmadik) helyzetét, akkor most erősen szomorkodnánk. A portugálok elleni volt a búcsúmeccse a válogatottól ("Kettőt rúgott, és addig is szellemi vezére volt csapatának, kiderült: ebben a csapatban ő ér valamennyit. Az első góljánál nyilván nem a kapus lába közé akarta lőni a labdát, de oda ment, így még nagyobb császár lett. A büntetőt tökéletesen lőtte a jobb felsőbe."), szigorú 6-ost kapott. Az olvasóktól 9,37-et, amiben nyilván benne van a könnyes visszavonulása miatti romantikus bőkezűség. Na, őt azért bőven el tudnám képzelni a török keretben.

A másik házigazdát, Ausztriát is megsegítettük. Fogalmunk sincs, hogy Ramazan Özcan kell-e nekünk, az osztrák válogatott harmadik számú kapusa egyetlen percet sem játszott. Valószínűleg megleszünk nélküle.

Ümit Korkmazt megköszönhetik nekünk az osztrákok, csapatuk legharcosabban futballozó játékosa volt. Az első meccsen még csak a második félidőben állt be ("A kis török fél óra alatt többet játszott, mint bárki más a mezőnyben. Vállalta a cselt, gyors volt és erőszakos.", 7-es az Indextől, 6,78 az olvasóktól), aztán már énekelhette is az osztrák himnuszt. A lengyelek ellen újabb 7-es, az olvasóktól 6,11 ("Gyors volt, sokat és hasznosan futott. Az osztrákok bánhatják, hogy nem ő került helyzetbe."), a németek ellen viszont már kiderült, hogy komolyabb csapat ellen nem megy neki ("Kötetlenül játszhatott, gyors, de önző. Helyzetbe nem került, a 60. perctől teljesen eltűnt."), stabil ötös az Indextől, az olvasók nem értékelték. Ügyes, de öregbítse a török foci hírnevét az osztrákoknál.

Bár Németországban a legnagyobb a török kisebbség, 1,5-2 millió török él együtt Ballackékkal, a német keretben egyetlen török sincs. A törökben viszont van Németországban született játékos, Hakan Balta és Hamit Altintop. Van még két játékos aki "nem a szülőföldjén látta meg a napivilágot", Mevlüt Erdinç (Franciaország), és Kazim Kazim (Angliában). És persze van egy brazilunk, Mehmet Auerlio, aki örökbefogadott török.

Van még egy gyanús nevű játékos, Patsatzoglou. Sajnos ő Christos, Athénban született, így szóba sem kerülhet a török válogatottban. Az oroszok elleni meccset amúgy végigjátszotta ("Futott, ütközött, tette a dolgát."), 5-ös az Indextől, megsemmisítő 3,33 az olvasóktól.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turkiye.blog.hu/api/trackback/id/tr43525102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása